totop
Wilt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief? Meld u aan
Volg ons twitter facebook
NBE

Afrika
23-01-2014 t/m 02-02-2014

Afrika
Bestel hier de CD van Afrika - White Man Sleeps 
(Een live registratie van het concert op donderdag 29 januari in Muziekgebouw aan het IJ te Amsterdam met de gastsolisten Ayub Ogada, Minyeshu en Aly N’Diaye Rose; €15 per cd, incl. verzendkosten)

NBE haalt Ayub Ogada na 18 jaar opnieuw naar Nederland
Afrika-White man sleeps; programma van en door het Nederlands Blazers Ensemble met Ayub Ogada (Kenia), Minyeshu (Ethiopië) en Aly N’Diaye Rose (Senegal), te zien in verschillende theaters in Nederland
 
Op 1 januari 1996, om 3 minuten over twee, tijdens de rechtstreekse televisieuitzending van het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble, hielden een stamvol Concertgebouw en honderdduizenden televisiekijkers hun adem in. Bovenaan de solistentrap stond in de spotlights een koninklijke verschijning, een zwarte zanger in lang gewaad, zijn handen klaar om de nyatiti te gaan bespelen, de Kenyaanse inheemse handharp.
Hij kijkt de enorme zaal in en de camera heeft zijn gezicht in close up. Het is doodstil, seconden verstrijken, een minuut. Hij zingt niet maar kijkt in de camera. Nog meer stilte, de spanning wordt haast onverdraaglijk, maar dan, fraaier konden ze niet worden getimed, parelen de harpklanken, klinken de belletjes om zijn voet en vult de zaal zich met een stem die sindsdien niemand meer is vergeten. Dat optreden van de Kenyaanse, door Peter Gabriël ontdekte, artiest Ayub Ogada, maakte een enorme indruk en werd een groot succes.
 
Nu, bijna twintig jaar later, haalt het Nederlands Blazers Ensemble Ogada opnieuw naar Nederland om samen een reeks uitvoeringen te geven van hun nieuwe programma Afrika-White man sleeps. Aan het programma werken ook mee de uit Senegal afkomstige slagwerker Aly N’Diaye Rose de Ethiopische zangeres Minyeshu. Ook Minyeshu trad eerder op tijdens een Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble en zette toen samen met de blazers de zaal op zijn kop. Daarnaast zullen de Blazers stukken spelen uit ‘White Man Sleeps’ van Kevin Volans (1949, Zuid-Afrika).
 
Voorafgaand aan de concerten in Podium Mozaïek Amsterdam, Haarlem, Heerlen en Tilburg presenteren jongeren uit de regio een door henzelf gemaakt en bedacht voorprogramma op het thema Afrika: Het Half Uur. In Muziekgebouw aan het IJ Amsterdam en Den Haag wordt er door musicoloog en journalist Saskia Törnqvist een inleiding verzorgd.

 

Galerij

foto_gallerij foto_gallerij foto_gallerij foto_gallerij foto_gallerij foto_gallerij foto_gallerij foto_gallerij

Ook interessant

Het Paradijs

Het Paradijs

Nederlands Blazers Ensemble
Uitgebracht: 01-07 Album bestellen