totop
Wilt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief? Meld u aan
Volg ons twitter facebook
NBE

Educatie

Education

Compositiewedstrijd

Elk jaar opnieuw bewijst de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert haar kracht. Het NBE ontvangt jaarlijks meesterwerken van meer dan 100 (piep)jonge componisten. De wedstrijd blijkt een springplank voor menig serieus componeertalent in Nederland.

Niets mooier dan je eigen muziek verzinnen en die uitvoeren met topmuzikanten! Er zijn nauwelijks regels, alles mag en alles kan zolang je het maar zelf verzonnen hebt. Ieder jaar wordt er een thema bekend gemaakt. Wij zijn benieuwd wat het thema bij jou oproept. Zet het om in klinkende noten! Op weg naar het Nieuwjaarsconcert is dé compositiewedstrijd van het NBE en de VARA voor iedereen t/m 18 jaar.
 
Het is niet meer mogelijk om voor deze compositiewedstrijd (2014) een compositie in te sturen. 
Po√ęziewedstrijd: de waan van de dag

Po√ęziewedstrijd: de waan van de dag

In seizoen 2013-2014 organiseerde het NBE, naast de jaarlijkse compositiewedstrijd, voor het eerst een poëziewedstrijd. Het NBE nodigde jongeren tot 18 jaar uit om gedichten, raps of andere woordkunst te maken rondom het thema van het Nieuwjaarsconcert: de waan van de dag. 

De winnaars van de Poëziewedstrijd 2013 zijn Julie Droeghaag (18 jaar), Nikita van der Voort (15 jaar), Tyrone van Hecke (16 jaar), Danisha van den Berg, Maaike Smit, Fiona van den Berg (17 jaar).
Zij hebben op 1 januari 2014 op het podium van Het Concertgebouw hun eigen gedicht mogen voordragen. Het Nieuwjaarsconcert is uitgezonden op Radio 4 en Nederland 2.

De jury bestond uit: 
- Dichter F. Starik
- Schrijver/dichter/columnist Philip Fokker
- Artistiek leider van de School der Poëzie Ilonka Verdurmen
- Artistiek leider van het Nederlands Blazers Ensemble Bart Schneemann
Het Half Uur

Het Half Uur

Het Half Uur is een project van het Nederlands Blazers Ensemble om jongeren meer te betrekken bij concerten met klassieke muziek. Voorafgaand aan de concerten van het NBE presenteren middelbare scholieren een voorprogramma van een half uur, gebaseerd op het thema van het hoofdprogramma.

Onder leiding van een musicus van het NBE gaan scholieren aan de slag om hun eigen Half Uur te maken. Ze moeten zelf de verhaallijn en de muziek verzinnen. Ze ontwerpen hun eigen decor, kostuums, dans en ze voeren alles zelf uit. Ook worden ze betrokken bij de techniek (beeld en geluid) en productionele kant van het Half Uur. De muziek- en ckv-docenten helpen hen daarbij en iemand van het NBE komt op school langs om hen op weg te helpen, mee te denken, op ideeën te brengen, bij te sturen, kortom met raad en daad bij te staan bij alle werkzaamheden. Een aantal NBE musici zal met hen meespelen tijdens het Half Uur.

Kijk hier wat Bart Moeyaert en Bart Schneemann zeggen over Het Half Uur bij De Hemel

Speeldata:
donderdag 16 april 2015 AMSTERDAM, Podium Mozaiek
i.s.m. het Mundus College, Amsterdam

vrijdag 17 april 2015 LEEUWARDEN, De Harmonie
i.s.m. Bogerman, Sneek

woensdag 22 april 2015 HEERLEN, Parkstad Limburg Theaters
i.s.m. Basisschool De Vlieger Hoensbroek, Schunck en Stichting Buurtbeheer Maria-Gewanden 

vrijdag 24 april 2015 TILBURG, Theaters Tilburg
i.s.m. het Koning Willem II College, Tilburg

 
Muziektheater 6+

Muziektheater 6+

Voor het eerst heeft het Nederlands Blazers Ensemble een muzikale theatervoorstelling voor kinderen van 6 jaar en ouder gemaakt: De muren hebben oren. Het jongNBE speelde de hoofdrol in deze spannende en ontroerende voorstelling. 

Hoe maak je nieuwe vrienden als je elkaars taal niet spreekt? Hoe vind je je weg in een land dat nog niet als het jouwe aanvoelt? Wat gebeurt er tussen en achter de muren van al die flatbewoners?
Weinig woorden en veel prachtige muziek vertellen een verhaal over vriendschap en heimwee.


Bekijk hier het fotoalbum van de concerten in maart en april 2014!