totop
Wilt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief? Meld u aan
Volg ons twitter facebook
NBE

Educatie

Education

Compositiewedstrijd

Op weg naar het Nieuwjaarsconcert, dé compositiewedstrijd van het NBE en de VARA, voor iedereen t/m 18 jaar.

Niets mooier dan je eigen muziek verzinnen en die uitvoeren met topmuzikanten! 
Doe mee met de compositiewedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble. 
Er zijn nauwelijks regels, alles mag en alles kan zolang je het maar zelf verzonnen hebt.
Met thema's als 'Ik', 'Oud', 'Vreemde Vogels' en 'Men zegt liefde' geeft het NBE je elk jaar genoeg inspiratie voor het maken van een nieuwe compositie! 

Iedereen t/m 18 jaar kan tot 24 september 2014 een compositie insturen. 
Het thema wordt in augustus 2014 bekend gemaakt. 

Download hier de flyer 

Het thema van 2014 was 'De waan van de dag'! Wat nu in is, is morgen weer ùit en vergeten. Waarom en hoe laten we ons meeslepen door al die dingen die morgen oud nieuws zijn? Waar maak jij je druk over, in het groot of in het klein?

Je kunt hier promofilmpje van vorig jaar bekijken.
Het Nieuwjaarsconcert 2014 is ook op CD/DVD verkrijgbaar.
Po√ęziewedstrijd: de waan van de dag

Po√ęziewedstrijd: de waan van de dag

Naast de jaarlijkse compositiewedstrijd heeft het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) in seizoen '13-'14 voor het eerst een poëziewedstrijd georganiseerd.
Het NBE nodigde jongeren tot 18 jaar uit om gedichten, raps of andere woordkunst te maken rondom het thema van het Nieuwjaarsconcert: de waan van de dag. 

De winnaars van de Poëziewedstrijd 2014 zijn Julie Droeghaag (18 jaar), Nikita van der Voort (15 jaar), Tyrone van Hecke (16 jaar), Danisha van den Berg, Maaike Smit, Fiona van den Berg (17 jaar).
Zij hebben op 1 januari op het podium van Het Concertgebouw hun eigen gedicht mogen voordragen. Het Nieuwjaarsconcert is uitgezonden op Radio 4 en Nederland 2.

De jury bestond uit: 
- Dichter F. Starik
- Schrijver/dichter/columnist Philip Fokker
- Artistiek leider van de School der Poëzie Ilonka Verdurmen
- Artistiek leider van het Nederlands Blazers Ensemble Bart Schneemann
 
Het Half Uur

Het Half Uur

Het Half Uur is een project van het Nederlands Blazers Ensemble om jongeren meer te betrekken bij concerten met klassieke muziek. Voorafgaand aan de concerten van het NBE presenteren middelbare scholieren een voorprogramma van een half uur, gebaseerd op het thema van het hoofdprogramma.

Onder leiding van een musicus van het NBE gaan scholieren aan de slag om hun eigen Half Uur te maken. Ze moeten zelf de verhaallijn en de muziek verzinnen. Ze ontwerpen hun eigen decor, kostuums, dans en ze voeren alles zelf uit. Ook worden ze betrokken bij de techniek (beeld en geluid) en productionele kant van het Half Uur. De muziek- en ckv-docenten helpen hen daarbij en iemand van het NBE komt op school langs om hen op weg te helpen, mee te denken, op ideeën te brengen, bij te sturen, kortom met raad en daad bij te staan bij alle werkzaamheden. Een aantal NBE musici zal met hen meespelen tijdens het Half Uur.

Kijk ook eens het promofilmpje van de educatie projecten van het NBE.
Muziektheater 6+

Muziektheater 6+

Voor het eerst heeft het Nederlands Blazers Ensemble een muzikale theatervoorstelling voor kinderen van 6 jaar en ouder gemaakt: De muren hebben oren. Het jongNBE speelde de hoofdrol in deze spannende en ontroerende voorstelling. 

Hoe maak je nieuwe vrienden als je elkaars taal niet spreekt? Hoe vind je je weg in een land dat nog niet als het jouwe aanvoelt? Wat gebeurt er tussen en achter de muren van al die flatbewoners?
Weinig woorden en veel prachtige muziek vertellen een verhaal over vriendschap en heimwee.


Bekijk hier het fotoalbum van de concerten in maart en april 2014!