totop
Wilt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief? Meld u aan
Volg ons twitter facebook
NBE

Educatie

Education

Compositiewedstrijd

Elk jaar opnieuw bewijst de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert haar kracht. Het NBE ontvangt jaarlijks meesterwerken van meer dan 100 (piep)jonge componisten. De wedstrijd blijkt een springplank voor menig serieus componeertalent in Nederland.

Niets mooier dan je eigen muziek verzinnen en die uitvoeren met topmuzikanten! Er zijn nauwelijks regels, alles mag en alles kan zolang je het maar zelf verzonnen hebt. Ieder jaar wordt er een thema bekend gemaakt. Wij zijn benieuwd wat het thema bij jou oproept. Zet het om in klinkende noten! Op weg naar het Nieuwjaarsconcert is dé compositiewedstrijd van het NBE en de VARA voor iedereen t/m 18 jaar.

Dit jaar (2015) is thema van de compositiewedstrijd IN G*DSNAAM!.

Alles mag en niets moet, als je het maar zelf gemaakt hebt! Dus of je nou rapt, viool speelt of singer-songwriter bent, doe mee en maak kans om met het Nederlands Blazers Ensemble op 1 januari 2016 op het podium te staan van Het Concertgebouw in Amsterdam, door de VARA uitgezonden op tv!
Het Half Uur

Het Half Uur

Het Half Uur is een project van het Nederlands Blazers Ensemble om jongeren meer te betrekken bij concerten met klassieke muziek. Voorafgaand aan de concerten van het NBE presenteren middelbare scholieren een voorprogramma van een half uur, gebaseerd op het thema van het hoofdprogramma.

Ze moeten zelf de verhaallijn en de muziek verzinnen. Ze ontwerpen hun eigen decor, kostuums, dans en ze voeren alles zelf uit. Ook worden ze betrokken bij de techniek (beeld en geluid) en productionele kant van het Half Uur. De muziek- en ckv-docenten helpen hen daarbij en iemand van het NBE komt op school langs om hen op weg te helpen, mee te denken, op ideeën te brengen, bij te sturen, kortom met raad en daad bij te staan bij alle werkzaamheden. Een aantal NBE musici zal met hen meespelen tijdens het Half Uur.

Onder leiding van een musicus van het NBE zijn scholieren aan de slag gegaan om hun eigen Half Uur te maken. Bekijk hier een filmpje van Bart Moeyaert en Bart Schneemann over Het Half Uur bij De Hemel.

donderdag 16 april 2015 AMSTERDAM, Podium Mozaiek
i.s.m. het Mundus College, Amsterdam 
begeleid door Marlies van Gangelen en Maite van der Marel

vrijdag 17 april 2015 LEEUWARDEN, De Harmonie
i.s.m. Bogerman, Sneek 
begeleid door Janneke Groesz

woensdag 22 april 2015 HEERLEN, Parkstad Limburg Theaters
i.s.m. Basisschool De Vlieger Hoensbroek en Stichting Buurtbeheer Maria-Gewanden 
begeleid door Dick Verhoef

vrijdag 24 april 2015 TILBURG, Theaters Tilburg
i.s.m. het Koning Willem II College, Tilburg
begeleid door Bas Duister
Muziektheater 6+

Muziektheater 6+

Voor het eerst heeft het Nederlands Blazers Ensemble een muzikale theatervoorstelling voor kinderen van 6 jaar en ouder gemaakt: De muren hebben oren. Het jongNBE speelde de hoofdrol in deze spannende en ontroerende voorstelling. 

Hoe maak je nieuwe vrienden als je elkaars taal niet spreekt? Hoe vind je je weg in een land dat nog niet als het jouwe aanvoelt? Wat gebeurt er tussen en achter de muren van al die flatbewoners?
Weinig woorden en veel prachtige muziek vertellen een verhaal over vriendschap en heimwee.


Bekijk hier het fotoalbum van de concerten in maart en april 2014!